VSE NOVICE
06. 12. 2023

Trajnostne prakse v Elanu nagrajene s certifikatom Green star

Elan down

Podjetje Elan je za svoje inovativne trajnostne poslovne prakse prejelo prestižni certifikat Green star in s tem pridobilo naziv Zeleni voditelj, za trajnostno poslovanje in podnebno ukrepanje v Sloveniji.


Po številnih uspešno izvedenih korakih trajnostne strategije si je podjetje Elan prislužilo dodatno zvezdico in na ocenjevanju Green star prejelo prestižno titulo Zeleni voditelj. Najpomembnejše aktivnosti, ki so povečale število točk, je posodobljena trajnostna strategija, izračun in validacija ogljičnega obsega 1 in 2 ter znatno znižanje ogljičnega odtisa s prehodom na zeleno električno energijo. Vodja nabave in specialistka trajnostnega razvoja zimskošportne divizije Elana, Anita Jerala Peterman, je dejala: »Dodatna prislužena zvezda je rezultat trdega dela vseh Elanovcev in vesela sem, da je napredek viden in tudi nagrajen z nazivom Zeleni voditelj. Pred nami je še veliko izzivov in prepričana sem, da jih bomo s skupnimi močmi uspešno premagali. Odločili smo se, da gremo na pot trajnosti skupaj, od vsega pa je najpomembnejši del, da verjamemo v spremembe in zato smo na tej poti tudi uspešni«.  

 Elan, prejemnik 4 zvezdic - Zeleni voditeljImetniki certifikata Green Star so voditelji prihodnosti, ki stremijo k najvišjim standardom za uvajanje trajnostnih ESG načel in podnebnih ukrepov v poslovanje.

Od lani je namreč mednarodno priznan izdelovalec smuči uspešno namestil že kar 7.000 sončnih panel. Skupna površina strehe trenutno pokrita s sončnimi paneli obsega 15.000 m2. Z letnimi prihranki energije v višini 2884 MWh je Elan znatno zmanjšal odvisnost od kupljene električne energije, sedaj pokrivajo že 32 % lastnih potreb. Prav tako so pred kratkim investirali v kotlovnico na biomaso, ki predstavlja trajnostno obliko fosilnim gorivom, saj je pridobljena iz obnovljivih virov in proizvaja manj emisij ter zmanjšuje odlaganje odpadkov. Le-ta zagotavlja vse potrebe ogrevanja in zagotavljanja tople vode za celoten obrat tovarne v Begunjah.

Leon Korošec, direktor zimskošportne divizije in podpredsednik skupine Elan je poudaril, da: »Zadovoljni smo, da so bila naša prizadevanja za bolj trajnostno delovanje prepoznana, ter smo uspeli certifikat Green Star dopolniti z dodatno zvezdico. To vidimo kot potrditev, da uspešno nadgrajujemo svoje trajnostne prakse in izkazujemo dolgoročno zavezanost trajnostnemu poslovanju. Kot eden od vodilnih globalnih proizvajalcev smuči smo v panogi, kjer se zelo dobro zavedamo, kako pomembna je skrb za naravno okolje. Zato smo trajnost postavili za temelj našega poslovnega etosa, s trajnostnimi prizadevanji pa ne le sledimo najvišjim standardom, ampak tudi odpiramo vrata novim strateškim usmeritvam in inovacijam. Naziv Zeleni voditelj je za nas v prvi vrsti motivacija, da nadaljujemo pot k trajnostni prihodnosti,  in krepimo vlogo Elana kot voditelja na področju trajnostnega poslovanja«.


Med ključne projekte s področja trajnosti v prihodnjem letu bosta izračun ogljičnega odtisa obsega 3 in izdelava trajnostnega poročila v skladu s smernicami EU.

S prejemom priznanja Green star dokazujejo svojo uspešnost v neprestanem izboljševanju poslovnih praks, ki vplivajo na podnebje, okolje in družbo. Elan se tako pridružuje med slovenska podjetja, ki so voditelji prihodnosti in ambiciozno korakajo naproti gospodarskim ciljem zelenega prehoda.