VSE NOVICE
07. 03. 2024

Razstava o Ingemarju Stenmarku in njegovem serviserju

Elan down
JURIJ VOGELNIK

V Alpskem smučarskem muzeju Elan v Begunjah na Gorenjskem se je 1. marca odprla prav posebna razstava o odmevni smučarski legendi Ingemarju Stenmarku z naslovom Smučar in njegov serviser. Zbirka je last Elanovega tehnologa Jurija Vogelnika, ki je Stenmarka kot serviser, spremljal na vseh poteh v njegovi zlati dobi smučanja.

Večina ob omembi znamke Elan hitro pomisli na zimske radosti, smuči in junake belih strmin. Med njimi je gotovo švedska smučarska legenda Ingemar Stenmark. Vendar za znamko in njeno zmago stojijo tudi številni nevidni junaki, med njimi je Jurij Vogelnik – Elanovec in Stenmarkov dolgoletni serviser.

Jurij Vogelnik in Ingemar Stenmark

Minilo je že 50 let, odkar je v Elan prišla novica o talentiranem mladem Švedu, ki osvaja dobre rezultate in za nameček vozi Elanove smuči. Elan je hitro izbral tehnologa Jurija Vogelnika, saj je takrat že videl nekaj sveta in tekoče govoril nemško. Opremili so ga z novim parom smuči Elan Impuls, ga poslali na Slovaško z nalogo spoznati tega mladega smučarja in ga povabiti k sodelovanju. Beseda je dala besedo in že z naslednjo sezono je Stenmark tudi uradno vozil Elanove smuči z Vogelnikom vedno ob sebi.

Na začetku tekme

Leta 1974 je Stenmark na svetovnem prvenstvu v Madonni di Campiglio osvojil svojo prvo zlato kolajno. V svet zmage ni izstrelil le sebe, ampak tudi ime Elan, Juriju Vogelniku pa je krepko spremenil vsakdan. Kamor je šel Stenmark, je šel tudi Vogelnik. Nevede je postal dežurni voznik. Elan mu je dodelil službeni avto in vozila sta se s treninga na trening, s tekme na tekmo do vrha oborožena s smučarsko in servisno opremo. V 15. letih skupne kariere sta obiskala 16 držav in s svojim prispevkom zaznamovala zlato dobo alpskega smučanja.

»Oblikovanje razstave je navdihnil obisk pri zakoncih Vogelnik,« je povedala Daša Ozimek, strokovna muzejska sodelavka in avtorica razstave. »Jurij je v letu 2020 postavil manjšo zasebno zbirko, s katero ohranja in predstavlja svoje spomine na tekmovalno življenje Ingemarja Stenmarka med letoma 1974 in 1989. Posebej ponosen je na temeljit popis osvojenih stopničk v 15‑letni karieri in bogato zbirko značk, ki jih je zbral po vsem svetu in simbolizirajo njuno skupno pot. Hitro je postalo jasno, da se za številkami in fotografijami skriva mnogo več.«

Vogelnik je v Stenmarkovi karieri postal pomembna oseba. Zadržanemu in tihemu mladeniču je postal ne le serviser, ampak tudi brat, prijatelj, opora in zaščitnik. Spominja se, kako pogosto je skočil med Stenmarka in njegove oboževalce: »V Ingemarjevem imenu sem naredil na stotine avtogramov. To sem vse napisal jaz in razdelil, ker drugače bi ga požrli. Ko so planili nanj, sem skočil predenj in začel deliti razglednice z avtogrami.«

Alpski smučarski muzej elan

Veliko vrednost te razstave vidi tudi Rebeka Lah, skrbnica znamke in vodja muzeja: »Ko smo pred skoraj šestimi leti kot prvi med smučarskimi blagovnimi znamkami odprli lasten muzej, smo se zavezali, da bomo za Elanovo bogato dediščino odgovorno skrbeli in jo ponosno delili tudi z našimi obiskovalci in širše. Muzej je vir premnogo zgodb, ki jih vsakodnevno odkrivamo in spoznavamo. V njih se prepoznata globalna sprejetost in pripadnost blagovni znamki. Tokratna začasna razstava razkriva posebno povezanost med serviserjem in smučarskim junakom, ki je bila očem javnosti manj vidna, a je bila pomemben sestavni del Ingemarjevih in Elanovih zgodovinskih uspehov ter na drugi strani evforije vseh, ki smo te uspehe spremljali.«

Razstava bo na ogled javnosti od 1. marca 2024 do konca marca prihodnje leto, torej leta 2025. V tem času za vas pripravljajo tudi javna vodstva. Muzej lahko z nakupom vstopnice obiščete od torka do nedelje. Vsako prvo nedeljo v mesecu ni vstopnine, tako da si lahko v nedeljo, 3. marca, novo razstavo in celoten muzej ogledate brezplačno.