VSE NOVICE
01. 03. 2022

Občutek varnosti povečuje sproščenost in užitek. Smučajte s čelado!

Elan down
Glava naj bo na varnem

Tudi na smučanju je občutek varnosti izjemnega pomena. Bolj ko se počutimo varne, večji je užitek na snegu. In k temu v veliki meri prispeva uporaba čelade.
 
Zima je s svojo belino čaroben letni čas. Ob pogledu na zasnežene vršace se smučarjem zaiskrijo oči. V tistem trenutku začutijo neustavljivo hrepenenje, da se s svojimi smučmi združili v eno, uživali v hitrosti in občutku prvinskega užitka. A jasno je, da so užitek, veselje, zadovoljstvo, sproščenost in brezskrbnost še večji, če se človek počuti varnega.

Iz ljubezni do smučanja in preprečevanja poškodb se je razvila vsesplošna potreba po varovanju glave in posledični uporabi zaščitne čelade. To velja za smučarje, ki z uporabo čelade skrbijo za svojo zaščito in za varnost vseh drugih uporabnikov smučišč. Na drugi strani pa tudi za proizvajalce opreme, ki se zavedajo svoje pomembne vloge pri ozaveščanju ljubiteljev smučanja, da je kljub užitkom, ki jih nudi vijuganje po belih strminah, varnost vedno ključnega pomena in je zaradi tega na prvem mestu.

"Uporaba čelade pri kateremkoli gravitacijskem športu za osemdeset do devetdeset odstotkov zmanjša možnost resnih poškodb glave," je prepričan švedski nevrolog Per Hamid Ghatan, ki je tudi eden izmed najzaslužnejših za sprejetje zakona, po katerem morajo na večini evropskih smučišč otroci do štirinajstega leta nositi zaščitne čelade. 

Res prijetno je smučati z občutkom, da glava na varnem, poleg tega pa je tudi ves čas na toplem. Ker glava je v resnici neizmerno bogastvo, nekakšen mozaik vseh tistih lepih spominov, tudi tistih, ki jih doživimo med smučanjem s prijatelji in družino.