VSE NOVICE
04. 06. 2021

Film Misija Mangart »Neznana zgodba o 10. gorski diviziji iz 2. svetovne vojne« avtorja Chrisa Anthonya je bil izbran za Najboljši zgodovinski film na festivalu v Cannesu

Elan down

Z veseljem sporočamo, da je »Misija Mangart«, neznana zgodba o 10. gorski diviziji iz 2. svetovne vojne« avtorja Chrisa Anthonya, prejel nagrado kot najboljši zgodovinski film na filmskem festivalu v Cannesu. Če bo film izbran za velikega zmagovalca v vseh kategorijah, bo prikazan v Cannesu med slavnostno podelitvijo nagrad.

»Misija Mangart« je novi film in prvi filmski projekt profesionalnega smučarja in dokumentarnega filmskega ustvarjalca Chrisa Anthonya, ki se je podpisal pod scenarij in poskrbel tudi za režijo, montažo in produkcijo. Dokumentarni film raziskuje nove in neraziskane zgodbe slavne 10. gorske divizije, ki je z epskim bojem pripomogla k nemški predaji Italije 2. maja 1945.

Zgodbe te eksperimentalne enote iz druge svetovne vojne (prve ameriške smučarske enote) še danes burijo domišljijo. Njihove zmogljivosti in herojska dejanja so legendarna. Njihov prispevek k vojaški zgodovini in povojnemu razvoju smučanja, alpinizma in rekreacije v naravi je pustil neizbrisen pečat.

Zgodovina 10. divizije je dobro znana, ta dokumentarec pa raziskuje manj znane zgodbe, ki so navdihnile Anthonyev projekt, s katerim se je ukvarjal šest let in pol.

3. junija 1945, po nemški vdaji v Evropi, so člani 10. gorske enote organizirali smučarsko tekmo na pobočjih Mangarta, da bi ugotovili, kdo je najbolj drzen in najhitrejši smučar med njimi. Vojaško enoto so sestavljali možje iz različnih držav, ki so emigrirali v ZDA in se pridružili boju v Evropi. Med seboj se je pomerilo 76 mož, več kot 500 pa si jih je tekmo ogledalo. To je bil simbolični dan zmage na več ravneh. Možje so bili najprej smučarji, šele nato vojaki. Po vseh grozotah vojne je bilo drsenje po zasneženem pobočju znak svobode. 
https://vimeo.com/551959455

V letu 2020 so se člani 132. gorskega bataljona Slovenske vojske na zgodovinskem prizorišču srečali z ekipo s sedeža družbe Elan, da bi povabljenim gostom iz Slovenije predstavili posebno različico zložljive smučke Elan Ibex Tactix. 132. gorski bataljon je spomin na povojni dogodek počastil tudi s spustom z Elan Tactix na kraju zgodovinske dirke.

»Misija Mangart« je nastala v okviru mladinskega projekta Chrisa Anthonya, ki želi oblikovati zanimiva izobraževalna orodja, ki nedolžnost smučarske dirke 10. divizije sredi vojne vihre postavljajo v kontekst takratnih nestabilnih mednarodnih razmer.
https://www.chrisanthony.com/youth-initiative-project