VSE NOVICE
26. 01. 2022

Elan Voyager na misiji ozaveščanja za bele vrhove

Elan down
Na vrhu Triglava

Družba Elan je z lanskim letom kot komunikacijski partner pristopila k okoljevarstvenemu projektu “Misija Triglavski ledenik v Peking” in na pot s Cirilom Komotarjem in kosom Triglavskega ledenika - Tolijem, poslala poseben par smuči Elan Voyager. S ciljem opozarjanja na posledice segrevanja okolja za prihodnost zimskih športov, je ekipa na poti obiskala dve legendarni smučišči - olimpijski Hafjell pri Lillehammerju in trajnostni CopenHill. V zabavnem poskusu je ekipa tekmovala s časom Katje Koren, s katerim je leta 1994 prismučala bronasto kolajno, v danski prestolnici pa se je Ciril po umetni smučini spustil z vrha elektrarne Amager Bakke. Družba Elan ob podpori projektu tudi konkretno krepi korake na področju trajnosti in z 2022 prehaja na 100% oskrbo z elektriko iz obnovljivih virov. 
 
Zelene strmine prihodnosti kot ogledalo zgodovinskim smučarskim uspehom
S segrevanjem ozračja v Evropi beležimo pospešen umik alpskih ledenikov, ki bi lahko do konca stoletja onemogočil smučanje na kar 75% danes še aktivnih alpskih smučarskih centrih. Dvigovanje snežne meje alpske discipline potiska vse višje pri čemer ostaja ozaveščanje javnosti o vzrokih in posledicah globalnega segrevanja vse pomembnejše. 
Družba Elan v svojem trajnostnem poslanstvu deli cilje Misije: Triglavski ledenik v Peking in je za Cirila Komotarja, vodjo odprave in tvorca videovsebin na poti, pripravila posebna para smuči Elan Voyager, ki sta odpravi dodala še športno noto. S podpisom: “Probably the most green skis ever made” (op.p. “Najverjetneje najbolj zelene smuči doslej”) smo v Elanu želeli opozoriti, da za izvrstnimi produkti ne stojita le lokalno znanje in razvoj, temveč vrsta trajnostnih praks s katerimi družba iz leta v leto posluje bolj trajnostno. Z zelenimi Elan Voyager je Ciril v Kopenhagnu odpeljal 400 metrov dolgo umetno smučišče, ki je speljana po strehi hibridnega obrata Amager Bakker - sežigalnice odpadkov in elektrarne. S čisto tehnologijo “waste-to-energy” dva sestrska obrata oskrbujeta celotno dansko prestolnico in predstavljata ključni korak za dosega cilja ogljične nevtralnosti mesta do leta 2025. 

Voyager smuči tik pred odhodom na misijo


Smuči so dokazale, da lahko odpeljejo tudi po plastičnih strminah, a prava esenca, ki stoji za znamko Elan Voyager, se je pokazala šele na naslednji postaji - v norveškem Lillehammerju. Pri znatno nižjih skandinavskih temperaturah, je ekipa s smučmi lovila bronasti čas Katje Koren, ki je v Hafjellu leta 1994 osvojila tretje mesto in se pridružila uspehoma Alenke Dovžan in Jureta Koširja. Na nekdanji slalomski progi je ekipa Studia Peking s smučmi progo odpeljala kar dve sekundi kasneje kot Katja Koren pred 26 leti - seveda z razliko, da je spust potekal na progi brez tekmovalnih vratc. 
Tako na eni kot na drugi lokaciji so zelene Elan Voyager zbudile veliko pozornosti in potrdile, da ne gre le za vsestranske smuči, temveč tudi za originalen koncept, ki v smučanje vnaša svobodo mobilnosti in poseben element trajnosti. Dovršena potovalna torba omogoča transport od izhodišča do smučišča z javnim prevozom in šport s tem marsikomu približa. Prav tako pa je z zložljivim konceptom manjša potreba po strešnih prtljažnikih, kar pomeni dodaten prihranek pri potrošnji goriva in s tem povezane nižje avtomobilske izpuste.
Ekipa se v nadaljevanju spušča skozi zahtevno ravninsko etapo. Z novim letom je prestopila tudi rusko mejo in se sedaj pomika proti kitajski meji, kjer bi Toli (Triglav Olympic Lengedary Ice) naj prečkal mejo v Zabajkalsku. 


Elanovi ambasadorji na simbolni zimski vzpon na Triglavski ledenik
Zimsko obarvane kulise slovenskega visokogorja predstavljajo del genskega zapisa znamke Elan in vsako leto znova navdušujejo vrhunske smučarke in smučarje iz vsega sveta. V prvih tednih januarja je Elan organiziral trženjski vrh in pri tem gostil mednarodne športnike - ambasadorje blagovne znamke Elan. Tradicionalni dogodek je tokrat potekal v spremstvu enkratne zasedbe: Filipa Flisarja, Caroline Gleich, Tine DiBatista, Moli Armarino,  Martine Radekove, Bineta Žaloharja, Marco Tomassija, Roka Zalokarja, Klemna Gričarja, Shanty Chipolli, in Simon Hitty. 
Med zasneženimi belimi vrhovi, ki jih je odprava osvajala tekom sedmih dni, smo opravili tudi voden vzpon s turnimi smučmi do Kredarice in si ogledali Triglavski ledenik. V zahtevnih zimskih razmerah sta odpravo na ledenik vodila gorska vodnika Tina DiBatista in Klemen Gričar (oba IFMGA vodnika). Med tem, ko del vzorčnega ledu nadaljuje svojo pot proti Pekingu, je zasneženo pobočje izrisalo ledenik v njegovi nekdanji veličastnosti. Članica Elanovega tima - okoljevarstvena aktivistka in smučarka Caroline Gleich razlaga, da se s podobnimi pojavi srečujejo tudi v Združenih državah: “V mojem domačem Park Cityu (Utah, ZDA), vidimo vse več dežja v januarju in februarju in to na območjih, kjer po mnenju mnogih najdemo “najboljši sneg na svetu”. Sneg je vse težji in vse bolj moker, od 80. let prejšnjega stoletja pa ga je kar za 41% manj. Snežnih dni je le še 34, do konca stoletja pa bi Park City lahko že popolnoma izgubil svojo snežno zalogo. Gre za globalne spremembe, taljenje permafrosta spreminja gore, umik ledenikov pa bo kmalu predstavljal problem oskrbe s pitno vodo za stotine milijonov ljudi po celem svetu. To je trend, ki ga moramo ustaviti, odgovornost pa je na vseh nas.“
Caroline in Elan izpostavljata, da je v odnosu športnih znamk in športnikov do javnosti nujno, da o tem govorimo. S svojim dosegom namreč lahko ozavestimo in k debati spodbudimo čim več ljudi. “Od pogovora se namreč premikamo k dejanjem. Marsikateri problem - predvsem na področju toplogrednih plinov, se mora reševati sistematično, s spremembami zakonodaj in regulativ.” je še dejala. 


Družba Elan temeljito okrepila lastno obljubo trajnostnega poslovanja
Trajnost poslovanja je v preteklih letih postala vtkana v DNK družbe Elan in znamk, ki jih proizvajamo. Poudarek naših aktivnosti delimo na skrb do okolja, skrb do zaposlenih in širše družbe ter poslovanje skladno z aktivnostmi krožne ekonomije. 
V Elanu je že stekla izgradnja sončne elektrarne, ki bo začela obratovati v drugi polovici leta 2022. S sončno elektrarno bomo zadostili približno 12% vseh letnih energetskih potreb po električni energiji ter na letni ravni znižali izpuste CO2 za 498 ton.

Ob tem smo s pričetkom leta 2022 naredili še korak naprej in družbi zagotovili 100% oskrbo z energijo pridobljeno iz obnovljivih virov elektrike (OVE). Do lanskega leta smo z energijo iz obnovljivih virov zadostili okoli 5% vseh potreb proizvodnje družbe Elan, kar je zadostilo potrebam proizvodnje segmenta zimskih športov, z novim prestrukturiranjem pa bodo odslej gnani tudi obrati ostalih področij poslovanja družbe. 
Ob oskrbi z energijo je družba Elan zavezana tudi lokalni proizvodnji in razvoju, materiale in surovine za proizvodnjo svojih produktov pa skoraj izključno pridobiva pri evropskih dobaviteljih s preverjenimi trajnostnimi certifikati in kakovostnimi standardi.