VSE NOVICE
16. 04. 2021

Elan utrjuje sodelovanje z znamko Pipistrel

Elan down

Divizija Elan Kompoziti že vrsto let sodeluje z ajdovskim podjetjem Pipistrel, ki velja za enega izmed globalno najuspešnejših podjetij na področju izdelave manjših letal na hibridni in električni pogon. Elen Kompoziti bo sodeloval tudi pri najnovejšem projektu Pipistrelovega brezpilotnega električnega letala, ki so ga razvili za kitajski trg.  

Divizija Elan Kompoziti sodeluje s številnimi partnerji, ki so prepoznali znanje, kakovost in izkušnje, ki so jih Elanovi strokovnjaki tekom desetletij pridobili z izdelovanjem plovil in jadralnih letal. Gre predvsem za znanje s področja kompozitnih materialov, ki so ga znali s plovil in letal uspešno implementirati tudi na druga področja, med drugim tudi na vetrnice za vetrne elektrarne. 

Med partnerji, s katerimi jih veže dolgoletno uspešno sodelovanje, je tudi ajdovsko podjetje Pipistrel, ki se je v dobrih treh desetletij svojega obstoja razvilo v enega izmed globalno najbolj priznanih izdelovalcev manjših letal, ki jih poganjajo alternativni pogoni, kakršna sta hibridni in električni pogon. Divizija Elan Kompoziti s Pipistrelom že nekaj časa sodeluje predvsem na področju razvoja orodij in kompozitnih delov za njihova letala. Gre predvsem za prototipne projekte. Lansko jesen pa so se dogovorili tudi za sodelovanje pri projektu brezpilotnega letala, ki ga je Pipistrel razvil za kitajski trg. V tem projektu bo Elanu pripadla vloga pri razvoju tehnologije izdelave kompozitnih struktur, iskanju optimalnih rešitev pri izdelavi orodij in kompozitnih delov letalnika ter izdelava prototipnih kosov. 

"Lahkotnost sodelovanja z ekipo Pipistrel, ki inovira in razvija vrhunske produkte, s katerimi premikajo mejnike in ustvarjajo prihodnost letalstva, nam je vedno v veselje in izziv. Jasna vizija, žar in strast, ki ga izžarevajo Ivo Boscarol in člani njegove ekipe, so edinstveni in predstavljajo gonilo njihovih uspehov. V Elanu vedno pristopimo k sodelovanju s takimi ekipami ter z veseljem in ponosom sodelujemo pri tako  inovativnih projektih," je povedala Polona Zrimec, direktorica Divizije Elan kompoziti. 

Nad sodelovanjem z Elanom je navdušen tudi Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel: “Dosedanje odlične izkušnje sodelovanja z Elanom, njihova fleksibilnost prilagajanja in osvajanja novih tehnologij so bili ključna za izbor Elana kot dobavitelja kompozitnih delov tovornega letalnika z navpičnim vzletanjem in pristajanjem.  Za letalnik takšnih dimenzij je ključna tako imenovana brezšivna tehnologija, ki jo Elan obvlada iz izkušenj izdelave kril za vetrne elektrarne. Postopek vključuje tudi prepajanje vlaken s tehnologijo infuzije, ki omogoča hitro velikoserijsko izdelavo kompozitnih delov kar je pogoj pri omenjenem poslu.”

Elanova divizija kompozitov, ki izdeluje visoko kakovostne, inovativne in kompleksne kompozite za različne industrije, kot sta vetrna industrija in trg avtodomov, tako uspešno vstopa tudi na trg aviacije. "Ponosni smo, da sodelujemo z uspešnimi slovenskimi podjetji, kot je Pipistrel, in tako soustvarjamo uspešne poslovne zgodbe ter premikamo mejnike. Podpiramo in verjamemo v uspešne zgodbe, ki so gonilo napredka in uspešnega gospodarstva, in se tako z našim znanjem, pristopom in iskanjem inovativnih ter optimalnih rešitev trudimo biti del njih," še dodaja Polona Zrimec.

Več o diviziji Elan Kompoziti: https://www.elan-composites.com/