VSE NOVICE
05. 03. 2021

Elan bo v sodelovanju z Oceanvolt ponudil plovila z električnim pogonom

Elan down

Elanova navtična divizija bo začela proizvajati plovila z električnim pogonom priznanega svetovnega proizvajalca Oceanvolt.

Nobena skrivnost ni, da smo že dosegli trenutek, ko večina kupcev pomisli že na nakup električnega vozila. Faza številnih dvomov o prihodnosti električnega pogona je minila in večina avtomobilskih proizvajalcev že ponuja vsaj eno elektrificirano vozilo. Številni so se osredotočili na električni pogon, zato se cene vozil na elektriko znižujejo in hkrati se gradi infrastruktura, ki je potrebna za uporabnike.

Zaradi vseh teh razlogov se številni ljudje sprašujejo, če to deluje v avtomobilih, zakaj ne bi delovalo na plovilih. Pri jadrnicah nikoli ni bil poudarek na motorjih, na hitrosti plovbe z motorjem, temveč za povezovanje z naravo, spokojnost plovbe in izzivi, ki jih prinaša. Zakaj se potem ne bi rešili glasnega dizelskega motorja in presedlali na tih in ekološko sprejemljiv električni motor. V tišini izplujete s priveza, zapustite marino ali zaliv, nato pa se prepustite soncu, vetru in valovom. Zato sta se Elan in Oceanvolt, ki sta v finskem lastništvu, odločila za partnerstvo in ustvarila paleto plovil, ki jih bo poganjal električni pogon. Od luksuzne jadrnice Elan GT6 do praktičnih Impression in športnih zmogljivih potovalnih jadrnic iz serije E. Podjetje Oceanvolt je postalo ekskluzivni ponudnik električnega pogona v plovilih Elan.

Kakšna je razlika med plovili in vozili? Plovilo je neodvisen element na morju in mora lastniku zagotoviti bistveno več kot le pogon. Zato moramo najprej odgovoriti na vprašanja, čemu je jadrnica namenjena in kakšna je oprema na krovu. Ker boste večino časa preživeli med jadranjem, mora imeti dobre plovne lastnosti in mora biti enostavna za upravljanje. Zanesljivo jadrovje, kakršno je na jadrnicah Elan, daje dovolj opcij za nadomestitev dizelskega motorja. Elanova tehnologija VAIL zagotavlja zmanjšanje teže plovila, plovbo z maloštevilčno posadko in oblikovanje osredotočeno na visoko raven udobja na krovu. Udobna plovba na daljših razdaljah ter moderne naprave, ki potrošijo malo energije, so le nekatere izmed prednosti jadrnic Elan. Vse to je ključnega pomena, ko boste na krovu kuhali, prali, ogrevali vodo in kabine ali pa se zabavali. Za vse to obstajajo rešitve, ki jih poganjajo fosilna goriva. A partnerstvo Elana in Oceanvolta ponuja hibridno opcijo z 48 V generatorjem enosmernega toka, ki ga lahko uporabite v nujnih primerih.

Popolnoma električni pogon jahte pomeni nič okoljskih emisij, nobenega hrupa, nobenega smrada in nobenih okoljskih omejitev. Omogoča plovbo brez fosilnih goriv. Namenjene so ljudem, ki želijo izkoristiti takojšnjo moč električnega motorja v izjemnih situacijah, brez čakanja, da motor reagira in vse to pri majhnih stroških vzdrževanja. Sonce in veter omogočata polnjenje baterij. In to so velike prednosti električnega pogona. Kaj pa so slabosti? Za zaprisežene jadralce jih pravzaprav ni. Avtonomija električnega pogona je med 20 in 70 nmi pri hitrosti 5 vozlov (lahko tudi več, kar pa je odvisno od velikosti baterij in proizvodnje energije), kar je več kot dovolj za izplutje iz marine ali zaliva, pri čemer je dovolj energije še na zalogi. Preostali del se prejadra. Če je jadrnica hitra in plujete s hitrostjo 5 ali več vozlov, se vključi Oceanvoltov hidrogenerator, ki proizvaja električno energijo in napolni baterije. Hitrost plovbe se zaradi tega zmanjša, a le za 0,5 vozla. Če plujete hitreje, se proizvodnja električne energije eksponencialno veča.

Vsi, ki se med prvimi odločate za uporabo nove tehnologije, pripomorete k njenemu razvoju in pomagate, da postaja vse bolj dosegljiva in učinkovita rešitev za boljši jutri. Zato se je Elan odločil za partnerstvo z Oceanvoltom, da ponudi široko paleto jaht za polprofesionalne tekmovalne jadralce, jadralske gentlemane in tiste, ki se odpravijo na plovbo okoli sveta. Za vse tipe jadralcev je na voljo primerna rešitev.

široko paleto jaht za polprofesinalne tekmovalne jadralce, jadralske gentelemane in tiste, ki se odpravijo na plovbo okoli sveta. Za vse tipe jadralcev je na voljo primerna rešitev.

 

Elan Yachts

Elan pooseblja resnično strast do jadranja, tehnoloških novosti in prepoznavnega oblikovanja. Vsaka jahta, ki prihaja s 16.000 kvadratnih metrov velike ladjedelnice Elan v Sloveniji, je rezultat naše 70-letne strasti do gradnje kakovostnih plovil, usmerjenega v inovacije.

Elan, ena najstarejših ladjedelnic, ki gradi plovila za prosti čas, ponuja novo generacijo jadrnic s popolnim ravnovesjem med zmogljivostjo, udobjem, enostavnim ravnanjem in varnostjo brez kompromisov.

www.elan-yachts.com

 

Oceanvolt

Podjetje Oceanvolt je bilo ustanovljeno leta 2004 in je vodilni proizvajalec električnih in hibridnih pogonskih sistemov za plovila. Ponuja najsodobnejše električne motorje, ki združujejo trajnost, varnost in zanesljivost.

Oceanvolt je ustanovil podjetnik in mornar Janne Kjellman, ki je razumel nujnost motorja v sodobnem jadranju, želel pa je ustvariti tiho in okolju prijazno alternativo dizelskemu motorju.

Oceanvoltovi električni pogonski sistemi so primerni za uporabo na jadrnicah, motornih čolnih, pristaniških trajektih in drugih majhnih in srednje velikih komercialnih plovilih. Z vgrajeno programsko opremo lahko Oceanvoltove sisteme spremljamo in servisiramo v realnem času prek interneta. Oceanvoltov SD-sistem za saildrive je med drugim prejel nagrado Pittman Innovation Award revije SAIL. Leta 2017 je patentiran motor ServoProp saildrive s propelerjem s spremenljivim korakom osvojil najprestižnejšo industrijsko nagrado DAME v kategoriji motorjev in pogonskih sklopov.

Na svoji poti je Oceanvolt vzpostavil globalno mrežo oblikovalcev čolnov, graditeljev ladij, inženirjev ladjedelništva, navtikov in drugih partnerjev.

www.oceanvolt.com

 

Več informacij:

David Anand Rajapakse, Vodja marketinga, Elan d.o.o. - david.rajapakse@elan.si

Tommi Lassila, direktor, Oceanvolt Oy - tommi.lassila@oceanvolt.com